Blog

Kıyafet Etiketlerinde Yer Alan Talimatlar ve Anlamları

Kıyafet etiketleri, bize kıyafetin kumaşı hakkında bilgi vererek temizliği ve bakımı hakkında yol gösterir.Pek çok kıyafetinizin iç etiketine baktığınızda bazı talimatlarla karşılaşırsınız.

Belirli şekillerle birlikte yıkama derecesi, su sıcaklığı ve kumaş türünü bildiren bu etiketlerin amacı, kıyafetin nasıl yıkanması gerektiğini bildirmektir.

Nasıl yıkanması gerektiğini bildiren bu talimatlar aynı zamanda neler yapılmaması gerektiğini de anlatır. Kıyafetlerin iç etiketlerinde bulunan bu talimatlar ve anlamları şu şekildedir.

Kıyafet Etiketlerinin Görevi Nedir?

Kıyafet etiketleri

 

Kıyafet etiketlerinin görevi, kıyafetin kumaşı hakkında bilgi vererek kumaşın temizliği ve bakımı hakkında kullanıcıları bilgilendirmektir. Aksi halde kıyafetler yıpranabilir ya da yanlış yapılan bir bakım sonucu kullanılamaz hale gelebilir. İşte talimat etiketlerinde yer alan semboller ve anlamları.

ilginizi çekebilir: Bildiğiniz Her şeyi Unutun İşte En Etkili Leke Çıkarma Yöntemleri

 

Kıyafet etiketlerinde yer alan bu işaretin anlamı, kıyafetlerin yıkanabileceği en yüksek su derecesinin 95 derece olduğunu gösterir. Aksi halde kumaş türüne göre farklı şekilde bozulmalar ve yıpranmalar görülebilir. Bu kumaş türü için en iyi sıcaklık en fazla 95 derecedir.

 

En yüksek yıkama sıcaklığının 70 derece olabileceğini gösteren işarettir. Genellikle daha sentetik kumaşlar için bu ibare kullanılır. 70 dereceden yüksek bir ısıya maruz kaldığı takdirde kumaş yıpranabilir ya da farklı şekilde tepkiler verebilir.

 

En yüksek yıkama sıcaklığının 60 derece olabileceği kumaş türleri için kullanılır. Genellikle bebek kıyafetlerinde ve hassas yıkama gerektiren kumaşlarda görürüz. Kumaş, daha yüksek sıcaklığa maruz kaldığı takdirde çekme yapabilir ya da bozulma olabilir.

 

En yüksek yıkama sıcaklığının 50 derece olabileceğini gösteren semboldür. Genellikle renkli kıyafetler için kullanılan talimattır. Daha yüksek ısıya maruz kalan renkli kıyafetlerin renklerinde solma görülebilir. Renkleri birbirine karışabilir.

 

En yüksek yıkama derecesinin 40 derece olabileceğini gösteren semboldür. Genellikle renkli kıyafetler ve kotlar için kullanılır. Bu sıcaklıktan daha yüksek bir ısıya maruz kalan kıyafetlerde bozulma görülebilir. Özellikle kotlarda aşınma ve eski bir görüntü oluşabilir.

 

En yüksek yıkama sıcaklığının 30 derece olması gerektiğini gösteren semboldür. Genellikle narin kumaşlar için bu sıcaklık tercih edilir. 30 dereceden yüksek bir ısıda yıkanan narin kumaşlarda bozulma ve sertleşme görülebilir. 30 dereceye kadar olan su sıcaklıklarında yıkanması önerilir.

 

Makine yıkamasından ziyade elle yıkama önerisidir. Elle yıkama önerisinde maksimum sıcaklık 40 derecedir. Genellikle bazı bebek kıyafetleri, bazı iç çamaşırları ve hassas kumaşa sahip gömlekler ve elbiseler için kullanılır. Makine yıkamasına maruz kaldığı takdirde bozulma görülebileceğini bildirir. Bu talimata göre kıyafet, elde ve hassas bir sıcaklıkta yıkanması gerekir.

 

Kıyafet etiketlerinde yer alan bu işaretin anlamı, herhangi bir ağartıcı, leke çözücü ya da çamaşır suyu gibi madde kullanılabilir. Genellikle beyaz ve dayanıklı kumaşlar için kullanılan bir semboldür.

 

Yalnızca oksijen içerikli ağartma yapılabileceğini fakat klorlu ağartma için kullanıma uygun olmadığını gösteren semboldür. Çamaşır suyunun kullanılmasının uygun olmadığını bildirir.

 

Hiçbir türlü ağartıcı maddenin ( çamaşır suyu, oksijenli ağartıcı, klorlu ağartıcı) kullanılmasının uygun olmadığını gösteren talimattır. Kullanıldığı takdirde renk bozulmaları, kumaşta bozulmalar ve yıpranmalar görülebilir.

 

Kıyafet etiketlerinde yer alan bu işaretin anlamı, her zaman kurutulduğu gibi askıda çamaşır kurutulabileceğini gösteren semboldür. Askıda kuruturken bir problem yaşanmayacağını gösterir.

 

Çamaşırın gölgede kurutulması gerektiğini gösterir. Güneş ve diğer hava koşullarına karşı dayanıksız kumaşlar için kullanılır. Güneşten dolayı renk değiştirebilme ihtimali olan ya da farklı şekillerde etkilenebilecek olan kıyafetlerde bu talimatla karşılaşırsınız.

 

Kıyafetin kurutma makinesinde  kurutulabileceğini gösteren semboldür. İçerisinde bulunan iki nokta, normal sıcaklıkta kurutma işlemi yapılabileceğini söyler. Aynı işaretin, içinde tek nokta olanı ise, düşük sıcaklıkta kurutma işlemi yapılabileceğini gösterir. Aynı işaretin üzerinde X işareti olan ise kurutma makinesine uygun olmayan kumaşa sahip olduğunu gösterir.

 

Ütüleme aşamasında, kıyafet üzerinde üttü altı sıcaklığının en fazla 200 derece olabileceğini gösterir. Genellikle dayanıklı kumaşlar için bu talimat verilir.

 

Daha normal kumaşa sahip kıyafetler için ütü tabanı sıcaklığının en fazla 150 derece olması gerektiğini gösteren işarettir. Daha yüksek sıcaklıkta kıyafet yanabilir ya da yapışabilir.

 

Daha hassas kumaşa sahip olan kıyafetler için kullanılır. Kumaş üzerine uygulanabilecek en yüksek ısının 100 derece olduğunu gösterir. Daha yüksek sıcaklıklar uygulandığı takdirde kumaş yanabilir ya da yapışabilir.

 

Kuru temizleme yapılamayacağını gösteren semboldür. Genellikle hassas parçalara sahip olan kıyafet ya da aksesuarlar için kullanılır.

 

Genellikle takım elbiseler, ceketler ve kışlık paltolar için kullanılan semboldür. Makine yıkaması yapılamayacağını gösterir. Kuru temizleme yapılması gereken kıyafetler için kullanılır.

 

ilginizi çekebilir: Çamaşır Yıkama Kolay mı, Nelere Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu